La col és originaria del centre d’Europa, tot i que fa uns quants segles que està estesa per tot el món. Els grecs, romans i celtes, utilitzaven la col per les seves propietats medicinals.

La col és de la família de les crucíferes, i com la majoria d’aquestes verdures les podem trobar a la temporada de tardor i d’hivern, conte més del 90% d’aigua, molta fibra, però poques calories i hidrats de carboni.

Les principals propietats de la col són la vitamina C i vitamina E, l’àcid fòlic, calci, el magnesi entre d’altres. La col és considerada un gran diürètic, ajuda a l’eliminació dels líquids acumulats en el cos i és ideal per tractar malalties de cor, l’obesitat o la diabetis.

Diferents estudis defensen la col pels seus beneficis en la prevenció de diferents tipus de càncer.

Els tipus de col més comuns a la Cuina Catalana:

Col verda/rissada: És probablement la col més comuna i consumida. És de grans dimensions, amb fulles verdes i arrugades.

Col de Brussel·les: El seu nom es deu al seu lloc d’origen. És de petites dimensions, de textura ferma i color verd intens.

Col Lombarda: És caracteritza pel seu color morat, violeta o magenta, a causa de la presència d’un pigment anomenat antocianina. És de gust lleugerament dolç.

Col Kale: És una col rissada, que s’ha fet popular en els últims anys, per les seves propietats i beneficis.