Al setembre carabasses

La carabassa pot ser la verdura més gran de l’hort, pertany a la família de les cucurbitàcies com el meló o la síndria i la millor època per gaudir-ne és des de finals d’estiu i durant la tardor i l’hivern.

És un Ingredient molt preuat a la cuina catalana de principis del segle XVIII, tant pel sabor com per la textura i el color. Podem trobar diferents varietats de carabasses, grans, petites, de formes variades i de colors que van des del verd-groc fins al taronja, de pell suaus i fines a rugoses i amb protuberàncies.

La carabassa és una verdura amb moltes propietats, conté molta fibra i gran quantitat de vitamines i minerals, fent-la un gran antioxidant. Conté diferents compostos com els carotens que li donen un gran efecte anticancerós.

Les carabasses més comunes a Catalunya són:

• Carabassa cacauet o violí: És una carabassa gran i allargada amb forma de pera o violí i de colors pàl·lids. És ideal per fer al forn o fer-ne cremes per la seva textura suau i dolça.
• Carabassa de cabell d’àngel: Podem trobar de diferents classes, però la més comú és la Cucúrbita ficifolia. És forma circular i de tonalitats verdes i grogues i de polpa clara i fins i tot blanca. S’utilitza sovint a la pastisseria per fer cabell d’àngel.
• Carabassa Potimarró: És de mida petita, de color groc o ataronjada i de pell fina i gustosa. Es pot cuinar i menjar sense pelar-la, sigui al forn, gratinada o amb crema o puré.

Per conservar les carabasses l’ideal es un lloc fresc i fosc, podem conservar-les durant mesos. Un com l’hem partit la podem conservar a la nevera durant una setmana, protegint-la amb un film.

Alguns refranys catalans:

• Treure carabasses.
• Cap de carabassa.
• La carabassa ni engreixa ni embarassa.
• L’home que menja massa, té el cap de carabassa
• Donar carabasses