El tomàquet i les seves curiositats

El tomàquet és originari d’Amèrica Central i el seu nom deriva de la paraula “nàhuatl”, que significa “fruit amb melic”. A Europa i a Catalunya no arriba fins a finals del segle XV, portat pels espanyols des d’Amèrica.

El tomàquet està present en la majoria de plats de la cuina catalana i mediterrani. El podem consumir cru o cuit amb pell o sense i el trobem en receptes tan senzilles i tradicionals com el pa amb tomàquet o un simple sofregit.

Els tomàquets són excel·lents per la salut, conté un al contingut de fibra i majoritàriament està compost d’aigua. El tomàquet conté una gran quantitat de sucre comparat amb la resta d’hortalisses cosa que fa que se’l consideri una fruita-hortalissa.
Per conservar-los és millor posar-los a temperatura ambient per tal que no perdin l’aroma i protegir-los de la llum.

Les propietats del tomàquet són moltes, ens aporta grans quantitats de potassi i fòsfor (minerals) i vitamines. A més, el tomàquet destaca pel seu contingut licopè un compost amb alt poder antioxidant. El licopè es el pigment natural que aporta al tomàquet el seu color vermell característic.

El tomàquet és una de les hortalisses més consumides al món, existeixen milers de varietats, tot i que els més consumits a casa nostra són:

• Tomàquet de Pera
• Tomàquet Raf
• Tomàquet de Montserrat o de Rosa
• Tomàquet Corn de Bou
• Tomàquet de Branca o de Penjar
• Tomàquet Cherry
• Tomàquet Canari